HISTORIA


Maine Coon katten är en av Nordamerikas äldsta raser. Den fanns på utställningar redan på 1800-talet, på sk jordbruksutställningar för tävlan om kanske "största, bästa råttfångaren, vackraste katt. På samma tävlingar fanns det allehanda husdjur t.ex. kor, grisar, höns etc. I och med detta så ökade intresset för denna ras som var så ståtlig.
Historien om de första Maine Coon-katterna började just på platsen Maine i Amerika.
Därefter har kattrasen fått sitt förnamn, efternamnet "Coon" uppkom av ordet "Racoon" som betyder tvättbjörn. Man tyckte att den brunrandiga yviga imponerande Maine Coon-svansen påminde om tvättbjörnens. Det sägs att folk trodde denna katt var en blandras mellan en vanlig katt och en tvättbjörn. Vilket inte är fallet som vi alla förstår idag.

Men faktum är att Maine Coon-katten har en präktig svans!! Intresset för Maine Coon-katten som raskatt ökade för att sedan nästan försvinna när det blev krigstider och framför allt när Perser-katten började erövra Amerika. Men som tur var fanns det några entusiaster kvar som ville ta vara på denna originalkatt.

Svensk Historia
I mitten på 80-talet så godkändes Sveriges första Novis-Maine Coon i Sverige. En blåtabby-vit kastrat vid namn Linus. Det blev väldigt mycket uppmärksamhet runt denna händelse. Linus fick vara på första sidan i Dagens Nyheter, hans fantastiska hittekattshistoria publicerades även i Allers, Aftonbladet, Kamratposten och i Stockholms Radio fick han vara med (där blev han bjuden på sardiner). Matte Viviann Gärdsberg (en tid Åberg och numera Sundqvist) fick tanken att spara ihop till en "riktig" Maine Coon. Vilket resulterade i Sveriges första Maine Coon-import 1986: Koonluv Dear Boopsie, kallad Lina. Men det kunde ju inte bli några kattungar efter endast en hona och en kastrat, så 1988 kom det en herre vid namn Axdilio Moonraker, kallad Lillen. 1989 föddes Sveriges första Maine Coon-kull hos Maffialigan! Det startades även en Maine Coon-klubb 1989: MAINE COON KATTEN. Sedan dess har intresset bara ökat för denna underbara ras.

Utseende
Maine Coon-katten påminner om Norska Skogkatten i och med att de har utvecklats på ungefär samma sätt när det gäller miljö och klimat. Men stora skillnader finns. Huvudet på en Maine är rektangulärt och med en fyrkantig nos och en något böjd nosprofil. Skogkatten har rak profil och ett trekantigt huvud. Pälsen på en Maine är mjuk silkesaktig med knappt någon underull medan skogkatten har en tjock underpäls och strävare kraftigare överhår. I sin helhet ska Mainen vara en kraftfull rektangulär katt.

Temperament
En cool katt, trogen sin familj, ganska hundlik i sitt beteende, väldigt go´!

Skötsel krav
Väldigt lättskött päls i och med den silkeslena karaktären. Påminner lite om när man har badat ett hår i balsam, lättkammat och tovar sig inte. Perfekt för den som vill ha en katt med lite långhårspäls men inte vill ha så mycket pälsvård på schemat. Maine Coon-katten passar såväl som ren innekatt som att den tål att vara ute i vind och rusk på grund av dess kropp och pälskaraktär, men om den får välja själv, vill den nog ha sin favoritplats i värmen i närheten av sin familj. Man kan säga att denna kattras inte har några nackdelar, den passar till allt och alla, men det är klart, den kanske är dyr i drift när det gäller mat ;).


Copyright © Maffialigan